Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Spaghetti jest typową potrawą włoską, to również nazwa samego makaronu, z którego potrawę się przyrządza. Według przekazów legendarnych spaghetti przywiózł z Chin do Wenecji podróżnik Marco Polo. Stamtąd danie rozprzestrzeniło się, podbijając cały kulinarny włoski świat. Niektórzy są skłonni twierdzić, że spaghetti jadane było na ziemiach włoskich na długo przed pojawieniem się Marco Polo, bo jeszcze w czasach etruskich (okres ok. 1000 – 100 roku przed naszą erą). Standardowe danie spaghetti to świeżo ugotowany makaron z dodatkiem sosu i tartego sera (we Włoszech najczęściej parmezan).
Spaghetti carbonara
Jednym z najpopularniejszych sosów do spaghetti jest sos carbonara. Został wymyślony przez żołnierzy alianckich w trakcie II Wojny Światowej. Połączyli oni makaron ze swoimi wojskowymi racjami żywieniowymi. Sos carbonara robi się tradycyjnie z boczku, żółtek, sera parmezan, oliwy, soli i pieprzu. Istnieje wiele przepisów na spaghetti carbonara. W samych nawet Włoszech sposób przygotowywania dania różni się w zależności od regionu. Poniżej zamieszczono kilka najpopularniejszych przepisów na tę potrawę.
Spaghetti carbonara – przepis
Spaghetti carbonara według Macieja Kuronia
Składniki:
• 50 dag makaronu spaghetti, • 10 – 15 dag chudego wędzonego boczku, • 3 – 4 żółtka jaj, • ćwierć litra śmietany kremówki lub tortowej (może być też ser mascarpone), • ząbek czosnku, • szczypta rozmarynu, • parmezan (ewentualnie inny ser podobny w smaku), • oliwa,
• sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kroimy boczek na cienkie plasterki i zrumieniamy go na patelni z użyciem oliwy. Następnie dodajemy połowę śmietany, posiekany drobno czosnek oraz rozmaryn i dusimy chwilę. Do śmietany, która nam została dodajemy żółtka i ser. Wszystko mieszamy i wlewamy na patelnię. Pilnujemy, aby nie zaczęło wrzeć, gdyż sos się nam zwarzy. Doprawiamy całość do smaku, łączymy sos z makaronem i podajemy. Smacznego!
Spaghetti carbonara z winem
Składniki:
• 40 dag makaronu spaghetti, • 15 dag boczku w cienkich plasterkach, • 5 deko startego sera żółtego pecorino, • łyżka oliwy z oliwek, • jajko, • 3 żółtka • cebula, średniej wielkości, • 1/3 szklanki białego wina,
• pieprz.
Sposób przygotowania:
Wlewamy do miski jedno jajko i trzy żółtka, dodajemy stopniowo żółty ser, mieszając cały czas, następnie dodajemy pieprz do smaku. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której zrumieniamy boczek. Gdy boczek się już zrumieni, zdejmujemy go z patelni, zostawiając tłuszcz, na którym szklimy cebulę. Do cebuli dolewamy wino i czekamy, aż się zredukuje. Dodajemy boczek, mieszamy i odstawiamy. Ugotowany uprzednio makaron dodajemy do boczku i cebuli na patelnię. Całość podgrzewamy przez trzy minuty, nieustannie mieszając. Następnie powoli dolewamy przygotowaną wcześniej masę z jajek i sera, podgrzewamy wszystko mieszając. Danie jest gotowe do podawania. Należy unikać dodawania soli, gdyż składniki użyte w przepisie są już wystarczająco słone. Smacznego!
Was this helpful?
0 / 0