Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
SZNYCLE CIELĘCE TRADYCYJNE
Składniki:
– 2 sznycle cielęce, – 1 jajko, – 1 łyżka mleka, – bułka tarta – sól, – pieprz, – olej.
Sposób przygotowania:
Wstępnie należy sznycle umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Naciąć delikatnie brzegi w kilku miejscach, aby cienko rozbite mięso nie zwijało się podczas smażenia. Sznycle dobrze rozbić, posolić i popieprzyć. Jajko rozbić, dodać łyżkę mleka i dobrze roztrzepać. Bułkę wysypać na drugi talerz. I zacząć panierowanie: najpierw obtoczyć w bułce, potem w jajku i ponownie bułce. Jeśli ma być gruba panierka to czynność powtórzyć (niektórzy zaczynają od jajka, ale wtedy zdarza się, że panierka odchodzi od mięsa, ja zawsze zaczynam od bułki). Na patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia (musi być go sporo, bo wbrew pozorom im więcej go jest tym mniej go „wciągną” sznycle -ja wlewam ok 1 cm). Wkładać sznycle i smażyć na dość wolnym ogniu aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone mięso wyłożyć na przygotowany papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. I już mamy chrupiące i pyszne sznycle. Jeśli chcemy, aby sznycle były bardziej miękkie (a nie chrupiące) to wystarczy je skropić odrobiną wody i włożyć na kilka chwil do rondelka i przykryć.
SZNYCLE CIELĘCE PO WIEDEŃSKU
Składniki:
– 60 dag cielęciny bez kości, – 6 łyżek masła, – 5 jajek, – tłuszcz do smażenia, – mąka i tarta bułka do panierowania, – 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku, – Sól.
Sposób przygotowania:
Na początek należy mięso oczyść z błon i pokrój na cztery plastry w poprzek włókien. Rozbij tłuczkiem, uformuj kotlety. Posól je, obtocz w mące, jednym roztrzepanym jajku oraz tartej bułce, a potem usmaż na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Zmniejsz ogień, dodaj 2 łyżki masła i dosmaż. Na drugiej patelni rozgrzej dwie łyżki masła, usmaż 4 jajka sadzone. Sznycle ułóż na ogrzanych talerzach, na każdym połóż jajko i kawałek pozostałego masła. Posyp szczypiorkiem, udekoruj cytryną. Możesz także utrzeć wcześniej masło ze szczypiorkiem, uformować w rulonik, schłodzić w zamrażalniku, a potem położyć na każdym sznyclu plasterek masła szczypiorkowego.
SZNYCLE CIELĘCE Z SZAŁWIĄ PO WŁOSKU
Składniki:
– 4 sznycle cielęce, – 4 plasterki szynki, – świeże listki szałwii, – 3 łyżki masła, – Sól, – Pieprz.
Sposób przygotowania:
Sznycle opłukać, osuszyć, lekko rozbić. Każdy sznycel obłożyć listkami szałwii lub posypać szałwią suszoną. Na każdym kawałku mięsa ułożyć plasterek szynki i spiąć wykałaczkami. Na patelni rozpuścić masło i kiedy zacznie się pienić, włożyć sznycle. Smażyć na dużym ogniu z obu stron pan 3-4 minuty. Następnie ułożyć na patelni szynką do góry, podlać kilkoma łyżkami wrzątku, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić jeszcze przez 2-3 minuty.
Was this helpful?
0 / 0