Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Jak często macie okazję zjeść sznycel z indyka? A czy jedliście go kiedykolwiek? No cóż nie wiele z nas chwyta się tego typu mięs, a powinnyśmy, by urozmaicić swoją kuchnię i zaskakiwać najbliższych tego typu pysznościami. Oto kilka pomysłowych przepisów, które być może Was zachęcą do nowości z indyka.
Sznycle z indyka – przepisy
SZNYCLE Z INDYKA
Składniki:
– 750 g piersi indyka, – 4 łyżki sosu sojowego, – 2 ząbki czosnku, – 2 łyżki soku z cytryny, – 1 łyżka majeranku, – 1 łyżka tymianku, – 2 jaja, – mąka, – bułka tarta, – olej, – sól, – pieprz, – 4 łyżki utartego ostrego sera np. oscypka, – cytryna.
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od pierś indyka, którą kroimy na plastry, lekko zbijamy wilgotnym tłuczkiem. Z sosu sojowego, oleju, soku z cytryny, posiekanego czosnku i przypraw robimy marynatę, którą smarujemy sznycle z obu stron i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie panierujemy je w mące, rozbełtanych jajach i tartej bułce, którą możemy wymieszać pół na pół z tartym serem. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż do zarumienienia. Podajemy przybrane cząstkami cytryny.
SZNYCLE Z INDYKA W PANIERCE PAPRYKOWEJ
Składniki:
– 6 kawałków sznycla z indyka, – 1 jajko, – 2 łyżki bułki tartej, – 3 łyżki mąki, – 3 łyżki papryki słodkiej, – 1 łyżka papryki ostrej, – 2-3 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane lub czosnek granulowany, – pieprz i sól.
Sposób przygotowania:
Na początek sznycle myjemy i dokładnie osuszamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Następnie maczamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w panierce składającej się z wymieszanej bułki tartej, mąki, papryki słodkiej i ostrej, czosnku. Smażymy na patelni do momentu aż się zarumienią.
SZNYCLE Z INDYKA W SOSIE PIECZARKOWYM
Składniki:
– 1kg piersi z indyka, – 1kg pieczarek, – 3 cebule, – śmietana jogurtowa 9%, – pieprz, – sól, – natka pietruszki, – masło roślinne.
Sposób przygotowania:
Pierś z indyka kroimy na sznycle ( można trochę rozbić sznycle). Gotowe sznycle posolić i popieprzyć z obu stron. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła obsmażamy indyka. Pieczarki i cebulę kroimy w talarki i dusimy na maśle 15min. Dodajemy śmietanę i pokrojoną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do garnka żaroodpornego wykładamy sznycle i polewamy sosem z pieczarkami. Zapiekamy 20min. Podajemy z ryżem i brzoskwiniami z puszki.
SZNYCLE Z INDYKA DUSZONE
Składniki:
– 50 dag sznycli z piersi indyczej, – 2 duże cebule, – łyżka masła, – papryka słodka, – papryczka ostra, – sól, – pieprz, – suszona włoszczyzna, – olej.
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy na niewielkie plastry, rozbijamy lekko ręką i doprawiamy solą, pieprzem i suszonymi paprykami. Odstawiamy na czas, w którym kroimy cebule w pióra. Na łyżce rozgrzanego oleju podsmażamy mięso, następnie dodajemy cebulę i włoszczyznę. Podlewamy całość wodą, dodajemy masło i dusimy mięso do miękkości (co trwa bardzo krótko). Podajemy z ziemniakami tłuczonymi z mlekiem, masłem i białym pieprzem oraz surówką (np. z marchewki, jabłka i majonezu).
Was this helpful?
0 / 0