Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Tortilla hiszpańska Tortilla w kuchni hiszpańskiej to rodzaj omleta z różnymi dodatkami: pokrojonych ziemniaków, warzyw, mięsa lub ryby i przypraw.
Tortilla z kurczakiem po meksykańsku
W kuchni meksykańskiej to płaski, okrągły placek z mąki kukurydzianej lub pszennej, wody i soli. Piecze się je na specjalnych patelniach. Spożywa jeszcze ciepłe. Tortille kupowane obecnie w sklepie są wytwarzane maszynowo.
Tortillę z kurczakiem można przygotować na różne sposoby:
Tortilla z kurczakiem i warzywami
Składniki na 8 porcji:
– pierś z kurczaka, – zielona papryka, – żółta papryka, – 2 pomidory, – ogórek, – główka zielonej sałaty, – majonez, – ketchup lub sos salsa, – 8 placków tortillii,
– olej.
Wykonanie: • Warzywa umyj, pokrój w drobną kostkę. Sałatę opłucz, osusz i porwij na kawałki. Pierś z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej, usmaż mięso. • Placki tortilli posmaruj cienką warstwą majonezu. Następnie ketchupem lub sosem salsa. Ułóż sałatę, warzywa i kurczaka. Zwiń tortille, ułóż na wyłożonej aluminiową folią blasze. Aby się nie rozwijały zepnij je wykałaczkami.
• Wstaw tortille do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200C. Zapiekaj 5-7 minut. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Tortilla z kurczakiem i papryką
Składniki na 4 porcje:
– 400g filetów z kurczaka, – 2 pomidory, – papryka czerwona, – papryka żółta, – kilka listków świeżej bazylii, – 4 łyżki śmietany 18%, – 4 placki tortilli, – sól, pieprz,
– olej do smażenia.
Przygotowanie:
Filet z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i obsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, pokrojoną w paski paprykę i kilka posiekanych listków bazylii. Posolić, popieprzyć do smaku. Placki posmarować 2 łyżkami śmietany. Przygotowany farsz nałożyć na placki. Zwinąć w rożki lub rulony. Przed podaniem udekorować kleksem śmietany i listkami świeżej bazylii.
Tortilla z kurczakiem na ostro
Składniki na 8 porcji:
– 8 placków tortilli, – 2 piersi kurczaka, – 3 kolorowe papryki, – puszka kukurydzy, – puszka czerwonej fasoli, – 1 cebula, – 3 ząbki czosnku, – sól, pieprz, pieprz cayenne, przyprawa gyros, – oliwa, – papryka ostra, – liście sałaty, – opakowanie jogurtu (naturalnego),
– posiekana natka pietruszki.
Sposób przygotowania: • Mięso opłucz, pokrój w grube paski i zamarynuj w przygotowanej z 5 łyżek oliwy, 1 łyżki przyprawy gyros, 1 łyżki ostrej papryki, soli i pieprzu bejcy. • Obierz cebulę i 2 ząbki czosnku. Paprykę i pomidory pokrój, podsmaż. Dodaj osączoną kukurydzę i fasolkę. Przypraw ostrą papryką, solą i pieprzem cayenne. Na osobnej patelni rozgrzej oliwę, usmaż zamarynowane mięso. • Przygotuj sos: pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę dodaj do jogurtu naturalnego. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj. Na plackach tortilli układaj liście sałaty, przesmażone warzywa i mięso. Polej sosem, zawiń.
• Tortillę możesz przed zawinięciem podgrzać. Najlepiej zrobić to w kuchence mikrofalowej, opiekaczu lub na suchej patelni. Uważaj jednak, aby placki za bardzo się nie zapiekły, ponieważ będą twarde.
Was this helpful?
0 / 0