Uprawa pieczarek

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Uprawa pieczarek wymaga od hodowcy poznania zasad upraw stosowanych w tego typu hodowlach. Pieczarka jest produktem bardzo wymagającym i jej uprawa musi być dostosowana do potrzeb grzyba. Można uprawiać pieczarkę białą lub brązową. Ta o zabarwieniu białym jest bardziej popularna i chętniej kupowana z uwagi na swój smak. Wiele ludzi korzysta z możliwości uprawy pieczarki w domu budując małe pieczarkarnie i umieszczając w nich odpowiednie półki, na których będzie ona uprawiana. Następnie na półkach tych umieszcza się podłoże do uprawy pieczarki, zawarte w nim zalążki korzeni pieczarkowych w niedalekiej przyszłości zaowocują dorodnymi grzybami. Aby jednak pieczarka urosła, trzeba w pieczarkarni utrzymać odpowiednią temperaturę powietrza oraz jego wilgotność. Poza tym trzeba używać środków służących do zwalczania szkodników, a nawet przyspieszających porost grzyba.

Uprawa pieczarek

Myśląc o uprawie pieczarki należy poznać od podstaw jej cykl upraw, bez pominięcia czegokolwiek. Bardzo duże znaczenie ma pilnowanie wzrostu pieczarki. Hodowcy, którzy już niejednokrotnie zbierali pieczarkę ze swoich upraw wiedzą, że grzyb musi być ścięty w określonym czasie. Jeśli zdarzenie to jest niedopilnowanie, wówczas czara pieczarki otwiera się i grzyb uznawany jest za produkt drugiej klasy. To samo dzieje się, jeśli na wierzchu pieczarki pojawią się ciemne plamy mówiące na przykład o zbytnim nawodnieniu grzyba. Jak uprawiać pieczarkę można nauczyć poprzez szkolenia organizowane wśród jej hodowców, ale również wiedzę te posiąść można samemu z książek lub stron internetowych.

Uprawa pieczarek – porady

Porady dotyczące sposobu jej upraw przydadzą się każdemu. Nawet ci, którzy uprawiają już pieczarkę przez dłuższy czas chętnie dowiedzą się czegoś nowego na temat doskonalenia jej upraw, pojawiania się coraz to lepszych i mniej szkodliwych środków pomocnych w jej wzroście oraz zwiększeniu opłacalności uprawy. Zwłaszcza ostatni aspekt stwarza wiele tematów do dyskusji. Opłacalność uprawy zależy bowiem od stopnia wzrostu pieczarki. Jeśli na półkach pieczarkarni urośnie gęsto grzyb, następnie zostanie on w odpowiedni sposób zebrany i zapakowany, to właściciel pieczarkarni może liczyć na uzyskanie pokaźnej wypłaty za swoją pracę. Im większa pieczarkarnia, tym większy zarobek i obrót gotówką.

Uprawa pieczarek – opłacalność

Jednak polscy pieczarkarze borykają się z licznymi utrudnieniami, jakie napotykają podczas swoich upraw. Należą do nich: zakup złego podłoża do uprawy pieczarki, brak urządzeń i odpowiednio przystosowanego miejsca na uprawę, brak wykwalifikowanej kadry pracowniczej i na sam koniec niska stawka za kilogram grzyba. Na wyniki plonów ma wpływ natomiast taka czynność jak ułożenie torfu i grzybni na stelażach pieczarkarni O uprawę trzeba również należycie dbać włączając wentylatory dla uniknięcia zwiększenia już i tak dużego stężenia dwutlenku węgla. Jego wzrost wpływa na porost trzonków grzyba, który podczas zrywania pieczarki zostaje usunięty i wrzucony jako odpad. Pieczarki przycina się od trzech do pięciu centymetrów w trzonie. Zmniejszenie zawartości w powietrzu pieczarkarni dwutlenku węgla spowoduje wzrost kaptura pieczarki. Do uprawy tego grzyba nie potrzebne jest światło dzienne, dlatego często uprawia się je w małych ilościach w piwnicach lub na strychach. Po okresie trzech lub czterech tygodni można spodziewać się pierwszych plonów. Niestety pieczarka nie zna pojęcia wolnego dnia, dlatego pracownicy pieczarkarni często skarżą się, że muszą pracować w niedziele i święta. Właściciele rekompensują to w postaci większych wynagrodzeń i premii.

Was this helpful?

0 / 0