Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Rośliny doniczkowe, zwane pokojowymi, to rośliny, które można uprawiać w doniczkach albo innych pojemnikach w warunkach mieszkaniowych. Częstokroć są to rośliny pochodzenia tropikalnego bądź subtropikalnego, które bardzo dobrze znoszą temperatury pokojowe (w zakresie 10 – 30 stopni Celsjusza) oraz warunki jakie panują w mieszkaniach. Nie nadają się one jednak przeważnie do uprawiania w gruncie, gdyż nie są zupełnie odporne na przemarzanie, lub też odporność ta pozostawia wiele do życzenia. Są jednak i takie, które w okresie letnim mogą być z powodzeniem przesadzane na zewnątrz.
Rośliny doniczkowe spotykamy w każdym niemalże pomieszczeniu, czy to mieszkalnym, czy biurowym. Każdy, kto interesuje się uprawą tych roślin nie ma problemu z dotarciem do informacji na temat ich pielęgnacji, znacznie natomiast trudniej dotrzeć jest do danych na temat toksyczności, dotyczy to nawet najpowszechniej występujących gatunków. Rezygnacja z ich hodowli w domu nie musi być jedynym wyjściem. Można je zostawić w domu, pod warunkiem, że ostrzeże się przed nimi domowników, w przypadku zaś małych dzieci koniecznością jest umieszczenie ich w miejscu dla nich niedostępnym, np. na szafie.
Trujące rośliny doniczkowe
Rośliny trujące to te, które zawierają w niektórych swoich częściach lub w całym organizmie substancje trujące, które charakteryzują się wysoką toksycznością, mogą zawierać takie związki chemiczne jak np. alkaloidy czy glikozydy. Wiele gatunków roślin w większym lub w mniejszym stopniu zawiera substancje szkodliwe dla człowieka, jak i zwierząt. Wytwarzanie trucizn to dla rośliny sposób ochrony głównie przed zjedzeniem przez zwierzęta i niektóre choroby czy pasożyty.
Trujące rośliny poznaje się głównie po nieprzyjemnym zapachu i ostrym, żrącym smaku. Zwierzęta na ogół potrafią rozpoznać roślinę trującą, jednak nie jest to regułą. W przypadku ludzi nauka o roślinach trujących przebiegała poprzez doświadczenia, człowiek w większości przypadków zbadał również skład chemiczny roślin oraz oddziaływanie trucizn na organizm ludzki. Jednakże lista roślin trujących nie jest zamknięta, odkrywa się ciągle nowe właściwości roślin. Niektóre grupy roślin tracą swe zabójcze właściwości po ususzeniu, są jednak i takie, których substancje mogą oddziaływać jeszcze długo po wysuszeniu i długotrwałym przechowywaniu. Różnie też sprawa się ma w przypadku toksyczności konkretnych części rośliny. Wiele z nich jest toksyczna w całości, są też i takie, w których trująca jest tylko jedna część rośliny, np. korzenie, łodygi, nasiona.
Ciekawostką jest to, że wiele roślin trujących jest jednocześnie roślinami leczniczymi – wszystko zależy od dawki. Również niektóre rośliny uprawne mogą być trujące (głównie dotyczy to roślin do produkcji przypraw, które zostaną spożytkowanie w niewłaściwy sposób.
Zatrucia roślinami zwykle występują u dzieci głównie z powodu ich ciekawości świata. Dziecko pragnie spróbować wszystkiego organoleptycznie, za pomocą wszystkich swoich zmysłów, istnieje więc realne zagrożenie spożycia przez dziecko części trującej rośliny. Szczęśliwie, śmiertelność z tego powodu nie jest zbyt wysoka, warto jednak zaoszczędzić sobie zbędnych zmartwień i zapoznać się z roślinami trującymi, które najczęściej występują w domach i obchodzić je z daleka, najlepiej jest bowiem nie kusić losu. Najlepiej nie mieć ich w domu w ogóle, a jeśli już nie możemy się bez nich obejść, powinniśmy usunąć je z pokoju dzieci i postawić poza ich zasięgiem.
Trujące rośliny w domu
• Difenbachia, zawierająca w swym soku szczawian wapnia, który po spożyciu podrażnia błony śluzowe, powodując ich obrzęk. Objawy zatrucia to mdłości, biegunka, zaburzenia rytmu serca oraz paraliż.
• Bluszcz pospolity – wszystkie jego części są trujące, w szczególności dla dzieci. Przyczyną są saponiny działające drażniąco na skórę i spojówki oczu. W większych ilościach może powodować nawet zatrzymanie oddechu. Opisano też działanie polegające na powodowaniu halucynacji i odrętwienia.
• Oleander, którym zatruć się można po spożyciu liści, pędów oraz kwiatów, zawierają one glikozydy nasercowe. Objawami zatrucia są: zmiana rytmu serca, biegunki, wymioty.
• Psianka koralowa – roślinka z czerwonymi owocami w kształcie pomidorków, przez co szczególnie atrakcyjna dla małych dzieci, zjedzenie ich powoduje zaburzenia żołądkowe.
W przypadku kontaktu z trucizną nie należy panikować, tylko zacząć działać jak najszybciej. W przypadku zjedzenia części rośliny należy jak najszybciej sprowokować wymioty. Można podać węgiel (ale tylko wtedy, gdy nie pojawiły się zaburzenia świadomości, nie wolno w żadnym wypadku podawać wtedy żadnych leków i płynów). Następnie należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza lub na pogotowie.
Was this helpful?
0 / 0