Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Warzywa na patelnię to dziś dość popularna, szybka, łatwa i bardzo zdrowa potrawa. Można bowiem łączyć warzywa z wieloma dodatkami, podawać samodzielnie, smażyć, dusić i co tylko przyjdzie nam do głowy. Gdy wracamy zmęczeni z pracy lub niespodziewanie odwiedzają nas znajomi, wyciągamy warzywa na patelnię i czarujemy. Warzywa na patelnię możemy samodzielnie przygotować warzywa na patelnię według własnych pomysłów lub skorzystać już z sprawdzonych warzyw na patelnię dostępnych w sklepach.
Warzywa na patelnię – przepis Szybkie i zdrowe warzywa z patelni
Składniki:
– 6-7 szt. młodych marchewek, – 5 szt. cebulek dymek, – 6 szt. większych ziemniaków, – Około szklanki ugotowanej fasolki, – Pieprz, – Czerwona papryka ostra (w przyprawie), – 2 duże łyżki zielonego koperku, – 4 łyżki oleju.
Sposób przygotowania:
Marchewki obieramy , myjemy i kroimy w drobne talarki. Cebulki obieramy i kroimy w drobne piórka. Obrane i umyte ziemniaczki, siekamy w miarę cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy marchew oraz cebulkę. Obsmażamy na małym ogniu około 5 min. Dodajemy ziemniaczki i podsmażamy kolejne 10 minut bez przykrycia. Na sam koniec dorzucamy fasolkę lub groszek, przykrywamy patelnię i smażymy na małym ogniu kolejne 10-13 minut. Ziemniaki muszą być miękkie. Gotowe warzywa przyprawiamy według uznania i posypujemy zielonym koperkiem.
Warzywa na patelnię z suszonymi pomidorami
Możesz je przygotować oczywiście zupełnie sama, dodając do powyższego przepisu suszone pomidory. Jednak dziś można zrobić to szybciej, prościej i równie zdrowo. Firma Hortex jak i wiele innych wprowadziła na rynek sieć różnego rodzaju warzyw na patelnię, tworzącą różne kompozycje warzyw według uznania. Wśród nich znajdziecie również Warzywa na patelnię z suszonymi pomidorami. Składniki to pomidory, cebula, czerwona papryka, fasolka szparagowa, pieczarki, podsmażane ziemniaki oraz przyprawy. Jeśli masz tylko ochotę zawsze możesz coś dodać od siebie. Danie jest smaczne, zdrowe, bez konserwantów, a jego wielkość kaloryczna to około 65 kcal, a więc nie wiele. Warzywa są chrupiące, wystarczy do nich dodać coś od siebie i delikatnie doprawić według uznania. Jak więc nie skorzystać? Tym bardziej, że warzywa na patelnię mogą być dla nas wielką inspiracją kulinarną, podawaną na wiele różnych sposobów. I ty możesz zaskoczyć swoich bliskich, nie męcząc się przy tym.
Warzywa na patelnię – kalorie
Warzywa na patelnię w zależności od tego czy przygotowujesz je sama z domowych warzyw zakupionych na bazarku, czy decydujesz się na gotowe warzywa na patelnię np. Hortex, Nicea lub jeszcze inne ich wartość kaloryczna waha się od 31- 76 kcal. A więc można śmiało stwierdzić, że warzywa na patelnię są zdrowe i niskokaloryczne.
Warzywa na patelnię – z czym podawać? Warzywa na patelnię to fantastyczna zabawa i możliwość wykazania swojej wyobraźni w kuchni. Możemy się bawić, próbować i za każdym razem tworzyć coś zupełnie innego. Nie tylko warzywa których użyjesz to wyłącznie twój wybór ale i dodatki, którymi chcesz urozmaicić danie.
Co można łączyć z warzywami na patelnię?
– Mięsa (drób w każdej postaci i inne mięsa jakie przyjdą ci do głowy lub akurat posiadasz je w lodówce), – Ryż, – Makaron, – Tortellini, – Sery, – Jajka, – Niektóre owoce.
Pamiętajmy, że dodatki muszą pasować do kompozycji warzyw. Miłej zabawy i smacznego!
Was this helpful?
0 / 0