
Któż nie zna i nie lubi waty cukrowej? Uwielbiają ją nie tylko dzieciaki ale i dorośli. Wielkie białe obłoczki na patyku, kolorowe obłoczki, a w dodatku słodkie i lepkie. Przed zjedzeniem można uformować sobie z obłoczków coś co chcemy zjeść np. dla ukochanej serduszko. I jak nie lubić waty cukrowej? Wata cukrowa to pyszny wyrób cukierniczy, który z wyglądu przypomina obłoczki lub delikatną watę. Obłoczki tworzy setki lepkich nitek, które nawinięte zostają na drewniany patyczek. Wata cukrowa znana jest nam szczególnie z ulicy i wesołych miasteczek, gdzie można ją kupić stworzoną w specjalnej maszynie. Dziś można kupić watę cukrową nie tylko białą ale i w różnych odcieniach, uzyskiwanych poprzez barwniki spożywcze, smak jednak pozostaje ten sam. Wata cukrowa korzeniami sięga aż XV wieku, gdzie powstała we Włoszech.
Wata cukrowa – maszyna
Dawniej wata cukrowa była przygotowywana na patelni, gdzie topiono cukier. Roztopiony cukier rozciągano widelcem wzdłuż odwróconej miski w celu utworzenia pasków. Paski stygły i trafiały do deserów jako dodatek. Dziś wata cukrowa powstaje w specjalnej maszynie przeznaczonej do jej wyrobów. Jak powstaje? W wyniku topnienia cukru, który jest wsypywany do maszyny i w bardzo szybkim tempie studzony. Do ostudzenia dochodzi w chwili gdy gotowy karmel (powstały z cukru) zostaje wyrzucony z bębna aluminiowego, wydobywając się przez małe otwory. Powstają wówczas nitki, które nawijane są na drewniany patyczek. Aby wata była kolorowa, wcześniej do cukru podawane są sztuczne barwniki spożywcze.
Wata cukrowa domowa
Pewnie cię teraz zaskoczę ale również w domowym zaciszu możesz zrobić sobie watę cukrową. Jak? Potrzebujemy do tego maszyny, którą również wykonamy samodzielnie.
Potrzebujemy do tego:
- silniczek elektryczny (można go skądś wyciągnąć lub zakupić wcześniej w sklepie za około 20zł),
- bateria z napięciem odpowiednim do zakupionego silniczka,
- zapalniczka,
- dwie nakrętki z napojów Frugo,
- szpikulec do robienia dziur,
- papier ścierny,
- łącznik,
- kawałek drucika,
- cukier.
Jak zrobić maszynę do waty cukrowej w domu?
Z nakrętek Frugo usuwamy nadruki za użyciem papieru ściernego. Odrywamy również z ich wewnętrznej części uszczelki. W jednej z nakrętek wycinamy dziurkę wielkości monety, a w drugiej kilka małych dziurek na całej długości ścianki nakrętki oraz jedną małą na środku. Obie nakrętki łączymy ze sobą za pomocą drucika. Za pomocą łącznika, mocujemy nakrętki do silniczka. Silniczek należy ustabilizować tak by stał stabilnie i się nie przewrócił w czasie pracy. Przez dziurkę nasypujemy do nakrętek cukru, podłączamy silniczek do baterii i podgrzewamy dolną nakrętkę. Cukier podczas pracy silniczka będzie zamieniał się w karmel, a małymi dziurkami w drugiej nakrętce będzie wypychał glukoza, która podczas stygnięcia zamieni się w watę. Weź patyczek, cieniutki i drewniany np… taki do szaszłyków i zbieraj powoli watę wydobywającą się przez małe dziurki nakrętki.
Wata cukrowa – kalorie
Wata cukrowa choć mogłoby wydawać się inaczej nie jest wysoko kaloryczna. W jej skład wchodzi głównie powietrze. Jedna porcja to zaledwie 100-120 kcal, a wiec podobnie wiele jak w szklance soku owocowego bądź puszce Coli. Wata cukrowa wbrew swym opiniom nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków, nie zawiera jednak również żadnych wartości odżywczych.
Was this helpful?
1 / 0