Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Nie trzeba chyba nikomu mówić, jak zbawienną rolę odgrywają w naszym życiu witaminy. Staramy się jeść to, co je zawiera, zażywamy liczne tabletki z witaminami, staramy się robić wszystko, by nie dopuścić do ich niedoboru. Każda witamina pełni inną rolę i każda odpowiada za coś zupełnie innego. Warto bliżej przyjrzeć się jednej z bardziej znanych i cenionych witamin, a dokładnie witaminie A. Stanowi ona zbiorczą nazwę grupy organicznych związków chemicznych, które pełnią w naszym organizmie niezbędną funkcję składnika pokarmowego, który rozpuszczalny jest w tłuszczach.
Witamina A – rola w organizmie
Każdy zapewne z lekcji biologii pamięta, jak wiele się mówiło o kurzej ślepocie, która powstaje pod wpływem niedoboru tej właśnie witaminy. W naszym organizmie pełni ona wiele ważnych funkcji, o których każdy powinien pamiętać. Najważniejsze – witamina A pozwala odbierać prawidłowo bodźce wzrokowe w siatkówce oka. Następnie odpowiada ona za integralność błon komórkowych, za prawidłowe funkcjonowanie komórek tkanki nabłonkowej, czy chociażby za regulację wzrostu tkanki nabłonkowej i innych komórek naszego organizmu. To, o czym również trzeba pamiętać, to fakt, że witamina A chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami, zapewnia prawidłowy rozwój kości i zębów, a także utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci.
Witamina A – występowanie
Co powinniśmy jeść, żeby witamina A znajdowała się w naszym organizmie w odpowiednich dawkach? Jakich składników szukać? Głównym źródłem aktywnych form witaminy A jest wszystko to, co związane jest z roślinami. Ogromne jej ilości znajdują się w wątrobie zwierzęcej, ale nie każdy ją lubi i nie każdy jest w stanie ją jeść. Bardzo dużo witamy A posiada z całą pewnością marchewka, brokuły, słodkie ziemniaki, szpinak, dynia, czy chociażby kapusta. Ważne jest również to, by spożywać masło, jaja, mleko, sery, a także różnego rodzaju mięsa. Pomidory, mango czy też melony, to również jedne z podstawowych produktów, które witaminę A posiadają. Jeśli ktoś nie do końca przepada za takimi składnikami, powinien zrobić wszystko, by zażyć tą witaminę choćby w inny, farmakologiczny sposób.
Witamina A – niedobór
Jeśli więc nie będziemy zapewniać naszemu organizmowi odpowiedniej ilości witaminy A, wówczas mogą pojawić się u nas liczne problemy chorobowe. Niedobór witaminy A powoduje keratynizację nabłonków oka, dróg oddechowych, dróg pokarmowych, czy też rogówki. Objawy niedoboru to chociażby łamliwe, kruche paznokcie, sucha skóra, brak apetytu, pogorszenie się wzroku, czy zahamowanie wzrostu. Niedobór witaminy A to również łuszczyca, rogowiec dłoni i stóp, trądzik, łysienie, skłonność do biegunek, a także ogólne, złe samopoczucie. Każdy człowiek powinien zdawać sobie sprawę z tego, że niedobory jakiejkolwiek z witamin, mogą okazać się naprawdę bardzo tragiczne w skutkach.
Witamina A szczególnie ważna jest dla naszego ciała, gdyż odpowiada ona za wiele rzeczy, które naszego organizmu dotyczą. Są to zarówno problemy związane z naszym wyglądem, samopoczuciem, ale również i ze zdrowiem. Musimy więc zwracać uwagę na to, jakie produkty witaminę A posiadają i jeść je w takich ilościach, by móc cieszyć się pełnią życia, nie narzekając na jakiekolwiek zmiany chorobowe. Dbajmy o swoje zdrowie, bo życie mamy tylko jedno. Jeśli raz coś zaprzepaścimy, na zawsze już będziemy żałowali tego, że wcześniej nie zareagowaliśmy, że wcześniej zbagatelizowaliśmy tego problemu. Mamy możliwości, więc dbajmy o nasze ciało!
Was this helpful?
0 / 0