Zajady

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Pospolicie nazywane zajady to zapalenie kątów ust. Widoczne są jako pęknięcia powstałe w kącikach ust, którym często towarzyszy zaczerwienienie i ból podczas mówienia lub jedzenia. Nie leczone z czasem stają się coraz bardziej widoczne, mogą pojawić się strupy i nieestetyczne łuski a w końcu w miejscach tych czasem nawet po wyleczeniu pozostają blizny. Dlatego warto poznać mechanizmy ich powstawania i sposoby szybkiego ich leczenia.

Przyczyną ich powstawania jest w większości przypadków gromadzenie się śliny w kącikach ust. Prowadzi to do gromadzenia się w tych miejscach bakterii a w rezultacie do powstania stanu zapalnego. Oprócz tego zajady mogą zostać wywołane anemią, chorobą nowotworową cukrzycą czy wirusem HIV. Mogą wiązać się z próchnica czy krzywym zgryzem. Ich pojawienie się może być sygnałem, że w organizmie brak jest witaminy B, albo to znak, że jesteśmy uczuleni na jakiś metal będący surowcem wykorzystywanym w produkcji sztućców, np. nikiel. Często po wizycie u stomatologa mogą pojawić się zajady spowodowane uszkodzeniem naskórka w kącie ust. Pojawienie się zajady może być przyczyną zarażenia się chorobą weneryczną. Powszechnie występuje jako jeden z pierwszych objawów zarażenia się kiłą. Jest to także oznaka obniżonej odporności.

Jednym z pierwszych objawów pojawienia się stanu zapalnego w kąciku ust jest zaczerwienienie, któremu może towarzyszyć niewielki obrzęk. W niedługim okresie czasu dochodzi do pęknięcia. Zaczerwienienie zwiększa swoje rozmiary, ból narasta a naskórek zaczyna się łuszczyć. W zaawansowanej fazie otwierając szeroko usta, jedząc czy mówiąc doświadczamy bardzo silnego pieczenia. Takie zapalenie oprócz dyskomfortu, niesie za sobą dość dobrze widoczne nieestetyczne zmiany.

Jeśli nie występują często nie warto się nimi przejmować. Zapewne oznacza to niedobór pewnych witamin i składników mineralnych. Warto wtedy wzbogacić swoją codzienną dietę o witaminy z grupy B, a szczególnie o witaminę B2. Żelazo i cynk także pomogą się nam ich szybko pozbyć. Jedzmy wiec dużo ryb, nabiału, fasoli, grochu. Kupujmy tylko pełnoziarniste pieczywo. Bardzo bogate w witaminy jest awokado. Pomocniczo zakupmy tabletki na bazie drożdży, jako suplement diety. Trzeba w tym okresie zrezygnować z dużych dawek cukrów i tłuszczy. Kawa ma znaczny wpływ na wypłukiwanie z organizmu niezmiernie ważnych składników mineralnych, więc ją także lepiej odstawić, a jeśli już naprawdę musimy ją pić, to przynajmniej ograniczmy nieco jej spożycie.

Istnieje wiele domowych sposobów na pozbycie się tej drażniącej dolegliwości. Najprostsze metody to oliwa z oliwek, którą należy wcierać w kąciki ust. Ma ona za zadanie natłuścić suche i chore miejsca. Drugim sposobem są okłady z miodu, gdyż ma on właściwości przeciwzapalne. Pokruszona aspiryna wymieszana z kroplą wody i przyłożona w zmienione chorobowo miejsce powinna szybko pozbyć się zajadów. Analogicznie można postąpić z niewielką ilością drożdży. W przypadku drożdży korzystne jest także spożywanie raz dziennie łyżeczki drożdży rozpuszczonej w pół szklanki mleka.

W aptece dostępne są także maści z witaminą A lub maść cynkowa. Zazwyczaj po zastosowaniu tego typu kuracji dolegliwości powinny ustąpić w ciągu dwóch lub trzech dni. Jeśli tak się nie stanie, trzeba będzie udać się do lekarza. W większości przypadków wystarczy wizyta u internisty. Jeśli on nie będzie w stanie określić przyczyny pojawienia się takiego zapalenia, skieruje nas na szczegółowe badania.

Zajady występują u ludzi w różnym wieku. O ile w przypadku dorosłych mogą mieć one inną przyczynę niż nie dobór witamin, o tyle w przypadku dzieci prawie zawsze są one objawem niewłaściwej diety. Musimy zwrócić na to szczególną uwagę w okresach obniżonej odporności, na jesień i w okresie wiosennym.

Was this helpful?

0 / 0