Zalewajka

Zalewajka jest doskonale znana przez licealistów i studentów, którzy sami gotują i nie zawsze mają pełne lodówki smakołyków. Zalewajka jest zupą nie tylko prostą i tanią w wykonaniu ale i zaskakująco smaczną. Jej główną cechą jest prostota, szybkie wykonanie, tanie wykonanie oraz oryginalny smak, jak ją jednak przygotować? Zalewajka ma wiele przepisów gdyż jest zależna od pomysłów twórcy.

Zalewajka – przepisy

Zalewajka na zakwasie

Składniki:

– 500g ziemniaków, – 900ml wody, – 0,5 szklanki zakwasu na żurek, – Cebula, – 2 łyżki smalcu, – Płaska łyżka mąki.

Wykonanie:

Wodę wstawiamy do zagotowania w czajniku. Ziemniaczki obieramy i kroimy w kosteczkę, wrzucamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą. Gotujemy ziemniaki do miękkości. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dusimy na nim cebulkę do momentu zarumienienia. Zakwas dokładnie mieszamy i powoli dolewamy do gotujących się ziemniaków. Dodajemy go według uznania i własnego smaku. Odpowiednią ilość mieszamy i gotujemy 2-3 minuty. By zupa nie była zbyt rzadka dodajemy do cebulki mąkę, mieszamy dokładnie i zasmażamy. Wymieszać ze szklanką zupy i dolać do reszty w garnku. Jeśli zupa ma wybraną przez nas gęstość dodajemy do niej samą cebulkę, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Zalewajka na maślance

Składniki:

-litr wywaru warzywnego, -2 szklanki maślanki, -3 łyżki mąki pszennej, -3 ząbki czosnku, -2 łyżeczki kminku.

Wykonanie:

Wywar gotujemy. Wszystkie składniki miksujemy i wrzucamy do gotującego się wywaru. Dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Jako dodatek można dodać podsmażane ziemniaczki i cebulkę.

Zalewajka kielecka

Składniki:

-suszone prawdziwki, -ziemniaki, -domowy żur, -śmietana 12%, -dobra słonina, -sól, -pieprz.

Wykonanie:

Kapelusze borowików moczyć przez noc, rano odsączyć (wody z moczenia nie wylewać!). Następnego dnia kroimy w grube paski. Gotujemy około 60 minut w wodzie, w której się moczyły, posolić. W tym czasie gotujemy osobno ziemniaki, ugotowane zalewamy wywarem z grzybów (grzyby także dodać), całość zalać żurem. Zagotować. Dodajemy śmietanę – ilość także zależy od gustu i smaku. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec okrasić dobrze wysmażoną słoninką. Zalewajka także smakuje dobrze odgrzewana, na drugi dzień.

Zalewajka – kalorie

Wszystko zależy od rodzaju zupy, z czym ją wykonujemy, jednak według tabel odżywczych zupa zalewajka ma ogółem w 100g około 62kcal. W swoim składzie zawiera również około 7 g węglowodanów, 3g tłuszczu i 2,5g białka.

Was this helpful?

0 / 0