Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Zapiekanka z makaronem – pod tą nazwą może kryć się niemal wszystko. Nie ma praktycznie żadnych ograniczeń, jeśli chodzi o dobór składników do dań przygotowywanych w ten sposób. Jeśli zatem mamy w lodówce jakieś resztki, których chcemy się pozbyć, lecz nie chcemy wyrzucać. To z powodzeniem możemy upichcić z nich jakąś pyszną zapiekanką. Danie to jest odpowiednie zarówno na obiady, jak i kolacje. Doskonale rozgrzewają w zimowe i jesienne wieczory i popołudnia, kiedy wracamy zmęczeni z pracy lub szkoły i chcemy zjeść coś pożywnego, co da nam energię na resztę dnia. Przepis, który tu podamy, dotyczył będzie makaronowej zapiekanki z dodatkiem mięsa i różnego rodzaju warzyw.
Zapiekanka z makaronem – przepis
Będziemy potrzebować:
– trzydziestu dag makaronu (rurki, kolanka lub muszelki), – dwudziestu pięciu dag pieczeni lub duszonego mięsa, – kostki rosołowej, – jednej dużej cebuli, – czterech łyżek masła, – pół puszki kukurydzy konserwowej, – czerwonej lub żółtej papryki, – dwudziestu dag brokułów (mogą być mrożone), – pęczku świeżego szpinaku, – kilku ząbków czosnku
– dwudziestu dag fasolki szparagowej.
Możemy także użyć innych warzyw, na które akurat mamy ochotę. Potrzebny nam będzie także sos beszamelowy oraz mniej więcej trzydzieści dag startego sera (może być cheddar, ementaler lub gouda)
Przygotowanie jest niezwykle proste. Makaron należy ugotować w osolonej wodzie i przelać go wrzątkiem a potem pozostawić do ostudzenia. Na rozgrzanym maśle zrumieniamy pokrojoną cebulkę i dodajemy zmielone mięso. Smażymy chwilę, zalewamy bulionem z kostki, dusimy aż płyn odparuje i odstawiamy. Na osobnej patelni podsmażamy czosnek (trzeba bardzo uważać by się nie przypalił, gdyż wtedy gorzknieje i nie nadaje się już do jedzenia) i dodajemy resztę pokrojonych warzyw. Dusimy, aż jarzyny zmiękną i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. W wysmarowanym tłuszczem i obsypanym bułka tartą naczyniu żaroodpornym wykładamy kolejno warstwę makaronu, mięsa z cebula i warzyw. Powtarzamy czynność do momentu, aż skończą nam się składniki. Na sam koniec zalewamy całość sosem beszamelowym i posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 40 minut, aż ser się stopi i nabierze złocistego koloru. Podajemy od razu, póki jest ciepła i chrupiąca. Doskonale pasuje do tej potrawy białe wytrawne wino.
Zapiekanki makaronowe można przyrządzać na nieskończenie wiele sposobów. Można robić zapiekankę z makaronem i kurczakiem, zapiekankę z makaronem i szynką, zapiekankę z makaronem i szpinakiem, zapiekankę z makaronem i pieczarkami, zapiekankę z makaronem i brokułami, zapiekankę z makaronem i tuńczykiem. Propozycją deserową może być zapiekanka makaronowa z serkiem waniliowym i rodzynkami lub ze świeżymi owocami, z dodatkiem śmietanki. Robi się je szybko a efekty są zazwyczaj bardzo satysfakcjonujące. Aby nadać potrawie bardziej wyrafinowany charakter, można użyć wykwintnych składników, takich jak prawdziwki oraz dobre gatunki dojrzewających serów. Z makaronu można wyczarować naprawdę wszystko, począwszy od dań głównych, poprzez zapiekanki a na deserach skończywszy. Wystarczy odrobina fantazji i przede wszystkim chęci.
Was this helpful?
0 / 0