Zapiekanka ziemniaczana

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

zapiekankaziemniaczanka_m-4633258Przedstawiamy przepis na najprostszą zapiekankę ziemniaczaną, możemy podawać ją jako dodatek do mięs, lub też jako samodzielne, bardzo sycące danie.

zapiekanka-z-ziemniakow_m-5208163Zapiekanka ziemniaczana – przepis

Oto co będzie nam potrzebne, do przyrządzenia pysznej, prostej zapiekanki ziemniaczanej:

– 90 g masła (pokrojone w kosteczkę) – 180g startego żółtego sera – 140 ml rzadkiej śmietany – kilo ziemniaków, które należy pokroić w cienkie plasterki.

– czosnek

Do dzieła! – Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. – Brzegi formy na zapiekankę nacieramy rozgniecionym czosnkiem (najlepiej by forma była ceramiczna). – Dno smarujemy tłuszczykiem. – Połowę ziemniaków rozkładamy na dnie naczynia, sypiemy połową startego sera i solą a także kostkami masełka. – Następnie kładziemy kolejną warstwę ziemniaków i sypiemy pozostałym serem. – Całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około pół godziny.

Danie to możemy swobodnie modyfikować i przyrządzić takie wersje jak zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, zapiekanka ziemniaczana z jajkiem, zapiekanka ziemniaczana z mięsem, zapiekanka ziemniaczana wegetariańska, zapiekanka ziemniaczana z warzywami – co kto lubi!

Smacznego!

Was this helpful?

0 / 0