Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Przedstawiamy przepis na najprostszą zapiekankę ziemniaczaną, możemy podawać ją jako dodatek do mięs, lub też jako samodzielne, bardzo sycące danie.
Zapiekanka ziemniaczana – przepis
Oto co będzie nam potrzebne, do przyrządzenia pysznej, prostej zapiekanki ziemniaczanej:
– 90 g masła (pokrojone w kosteczkę) – 180g startego żółtego sera – 140 ml rzadkiej śmietany – kilo ziemniaków, które należy pokroić w cienkie plasterki.
– czosnek
Do dzieła! – Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. – Brzegi formy na zapiekankę nacieramy rozgniecionym czosnkiem (najlepiej by forma była ceramiczna). – Dno smarujemy tłuszczykiem. – Połowę ziemniaków rozkładamy na dnie naczynia, sypiemy połową startego sera i solą a także kostkami masełka. – Następnie kładziemy kolejną warstwę ziemniaków i sypiemy pozostałym serem. – Całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około pół godziny.
Danie to możemy swobodnie modyfikować i przyrządzić takie wersje jak zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, zapiekanka ziemniaczana z jajkiem, zapiekanka ziemniaczana z mięsem, zapiekanka ziemniaczana wegetariańska, zapiekanka ziemniaczana z warzywami – co kto lubi!
Smacznego!
Was this helpful?
0 / 0