Zbilansowany posiłek podstawą w diecie

Często słyszymy o tym, że dieta powinna być zbilansowana. Każda dieta składa się jednak z posiłków, które powinny być nie tylko smaczne, ale także dostarczać niezbędnych składników odżywczych. Jak odpowiednio zbilansować posiłek i całą dietę? I dlaczego jest to tak ważne? Tego dowiesz się z poniższego tekstu!

Czym jest bilansowanie posiłku?

Zbilansowana dieta to podstawowy element zdrowego stylu życia. Co jednak oznacza w tym kontekście słowo „zbilansowana”? Według podstawowej definicji, zbilansowana dieta to taki sposób żywienia, który dostarcza wszystkich składników odżywczych w odpowiednich ilościach oraz proporcjach. Oznacza to nie tylko białka, tłuszcze i węglowodany, ale także witaminy, składniki mineralne, czy błonnik pokarmowy. Jak zaplanować dietę, aby spełniała powyższe wymagania? Podstawą jest zbilansowany posiłek! Co ważne – bilansowanie posiłku pod względem podstawowych składników odżywczych wcale nie musi być trudne – wystarczy tylko pamiętać o kilku zasadach. Zbilansowany posiłek powinien zawierać:

  1. Źródło węglowodanów złożonych – pieczywo (najlepiej pełnoziarniste), kaszę, ryż, makaron, płatki zbożowe lub ziemniaki,
  2. Źródło pełnowartościowego białka – jajka, mleko, przetwory mleczne, mięso, rybę lub nasiona roślin strączkowych (np. soję, soczewicę czy fasolę),
  3. Źródło tłuszczu (najlepiej źródło tzw. nienasyconych kwasów tłuszczowych) – olej roślinny, oliwę z oliwek, orzechy, nasiona, masło orzechowe, ew. margarynę lub masło,
  4. Źródło witamin, przeciwutleniaczy i błonnika – warzywa i/lub owoce.

Jak widzisz – bilansowanie posiłków nie musi być trudne! Poza wymienionymi wyżej zasadami, warto jeszcze pamiętać o tym, aby podstawę diety (połowę jedzonych produktów) stanowiły warzywa i owoce. Na kolejnych miejscach znaleźć powinny się pełnoziarniste produkty zbożowe, później produkty białkowe, a dopiero na końcu – źródła tłuszczu. Pamiętaj również, że czasami nawet spełniająca powyższe zasady dieta może być niedoborowa w niektóre składniki mineralne czy witaminy – o pomoc w odpowiednim zaplanowaniu zbilansowanej diety warto więc zwrócić się do dietetyka. Świetnym wyborem może być w tej sytuacji również dieta online. Zbilansowane przepisy online znajdziesz na: https://centrumrespo.pl/przepisy/. Dzięki współpracy dietetycznej online z Centrum Respo dowiesz się jak prawidłowo planować dietę, nie tracąc czasu na dojazdy i długie wizyty w gabinecie, otrzymasz również dostęp do zdrowych i przede wszystkim: SMACZNYCH posiłków. Dzięki nim dieta stanie się prawdziwą przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem!

Makroskładniki w diecie

Makroskładniki – co to takiego? Pod tą tajemniczą nazwą, kryją się tak naprawdę trzy podstawowe składniki odżywcze: białko, tłuszcz oraz węglowodany. Dlaczego akurat one noszą nazwę „makroskładników”? Spośród innych substancji odżywczych wyróżnia je fakt, że dostarczają one energii w postaci kilokalorii. I to właśnie dlatego pełnią w naszej diecie kluczową rolę – w końcu bez źródeł kalorii nie bylibyśmy w stanie przetrwać. Ile kilokalorii dostarczają nam poszczególne makroskładniki? W przypadku białek i węglowodanów liczba ta jest taka sama, a ich 1 g jest źródłem 4 kcal. Dużo bardziej kaloryczne są tłuszcze – 1 g tych związków dostarcza aż 9 kcal.

Oczywiście, makroskładniki w diecie pełnią również inne role, poza dostarczeniem energii – białka służą chociażby do budowy mięśni czy hormonów, tłuszcze są konieczne do tworzenia błon komórek, a związki z grupy węglowodanów mają podstawowe znaczenie w budowie DNA. Jakie jest zapotrzebowanie na makroskładniki? Zależy to oczywiście od zapotrzebowania kalorycznego danej osoby – a więc chociażby od jej wieku, płci, masy ciała, wzrostu czy aktywności fizycznej. Ważne są jednak proporcje energii pochodzącej z poszczególnych makroskładników. I tak, tłuszcz powinien nam dostarczać 20-35% energii, węglowodany – 45-65% a białko – ok. 10-15%.

Liczenie kalorii to nie wszystko

Czy utrata wagi ma związek ze zbilansowaną dietą? Jak najbardziej! Oczywiście, dla redukcji masy ciała kluczowe znaczenie ma deficyt kaloryczny – dużo łatwiej jest go jednak uzyskać stosując się do zasad zbilansowanej, zdrowej diety. Dlaczego? Pamiętaj, że podstawę takiej diety stanowią warzywa i owoce – czyli produkty o naturalnie niskiej kaloryczności. Dodatkowo, kontrola posiłków i ich racjonalne planowanie pozwala zmniejszyć ilość słodyczy i innych niezdrowych, wysokokalorycznych przekąsek w diecie. Już sama poprawa sposobu żywienia i odpowiednie bilansowanie posiłków może więc sprawić, że idealna waga przestanie być tylko marzeniem, a pomiar masy ciała przestanie wywoływać poczucie bezsilności.

Szukaj zdrowych porad

Gdzie szukać sprawdzonych informacji o żywieniu? Pamiętaj, że celebryci nie są dobrym źródłem porad dietetycznych, a po tego rodzaju wiedzę warto zwrócić się do specjalisty. Oczywiście, informacji na temat diety możesz również szukać w Internecie – ważne żeby pochodziły one jednak od wykwalifikowanych specjalistów ds. żywienia. Rzetelne, pisane przez specjalistów artykuły na temat diety i żywienia znajdziesz na: https://centrumrespo.pl/blog/. Publikowane tam teksty pomogą Ci uporządkować wiedzę, a także odpowiedzieć na nurtujące Cię pytania. Która z modnych diet jest najlepsza? Na czym polega spalanie tkanki tłuszczowej? Jakie ćwiczenia pomogą w odchudzaniu? Na te, i wiele innych pytań, odpowiedzi znajdziesz właśnie na blogu Centrum Respo.

Na koniec, warto jeszcze podkreślić, że odchudzanie to nie tylko dieta i aktywność fizyczna. Niezwykle ważne jest także odpowiednie nawodnienie oraz regeneracja organizmu. Pamiętaj, że dobry sen i odpoczynek dobowy są kluczowe dla skutecznej redukcji masy ciała – pomagają one bowiem w zmniejszeniu poczucia zdenerwowania i frustracji, a także sprawiają, że dużo łatwiej jest utrzymać motywację i pozytywne nastawienie do diety.

 

Was this helpful?

0 / 0

Dodaj komentarz 0