Zdrowe odżywianie

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Zdrowe odżywianie – polega na dostarczaniu organizmowi możliwie najlepszych składników odżywczych, aby był zdrowy i dobrze funkcjonował.

Zdrowe odżywianie się oznacza przyjmowanie składników odżywczych, które:

– zapewniają dobrą sprawność umysłową i równowagę emocjonalną, – zmniejszają ryzyko chorób, – gwarantują dobrą kondycję, – uwzględniają maksymalną długość zdrowego życia.

Potrzeby każdego człowieka są inne i zależą od wielu czynników – od mocnych i słabych stron, z jakimi się urodził, i od wpływu, jaki wywiera na niego jego obecne otoczenie. Nie ma uniwersalnej diety, chociaż istnieją ogólne zalecenia, które odnoszą się do wszystkich.

Dzięki właściwemu odżywianiu możemy: – zwiększyć sprawność fizyczną i odporność na infekcje, – poprawić jasność umysłu i koncentrację, – poprawić jakość snu, – ochronić się przed chorobami, – przedłużyć życie.

Aby zdrowo się odżywiać należy:

• Wybierać różnorodną dietę i różne rodzaje pokarmów.

• Spożywać tylko naturalne, zdrowe pożywienie, które zawiera wiele substancji ważnych dla zdrowia. Znaczenie niektórych z nich jest jeszcze nieznane.

Zdrowe odżywianie – zasady

Zdrowe odżywianie zależy nie tylko od tego co jemy. Równie ważne jest to, aby nie jeść substancji antyodżywczych, ponieważ uniemożliwia to wchłanianie i wykorzystywanie właściwych składników pokarmowych. Należy unikać szkodliwych substancji chemicznych zawartych w pożywieniu i sztucznych dodatków, dodawanych do przetworzonej żywności.

Dzisiejszy sposób odżywiania się nie przypomina zupełnie zdrowej diety naszych przodków. Oczyszczanie i przetwarzanie żywności przedłuża jej okres przydatności do spożycia, ale jest ona przez to uboższa w ważne składniki odżywcze.

Najbardziej naturalnym i zdrowym sposobem odżywiania jest jedzenie surowych produktów ekologicznych. W surowych pokarmach obecne są ważne związki, których wpływ na nasze zdrowie jest bardzo ważny (witaminy i składniki mineralne). Gotowanie niszczy enzymy i zmniejsza aktywność spożytych substancji. Należy: jeść trzy lub więcej porcji warzyw zielonych, liściastych i korzeniowych oraz trzy lub więcej porcji świeżych owoców i dodatkowo trochę ziaren lub orzechów.

Zdrowe odżywianie – ciekawostki: – Jabłka sprzyjają utrzymaniu młodego wyglądu i energii życiowej. Sok jabłkowy przeciwdziała demencji starczej, być może również chorobie Alzheimera. – Śliwki – dzięki dużej zawartości pektyn regulują trawienie i obniżają poziom cholesterolu. – Gruszki – pobudzają produkcję żółci i wspomagają trawienie. – Czarne jagody – podnoszą w mózgu poziom dopaminy, poprawiającej nastrój, chronią też nasze oczy.

Zdrowe odżywianie – owoce i warzywa

Owoce i warzywa zawierają związki chemiczne mające bardzo duży wpływ na nasz organizm – wzmacniają go i zapobiegają chorobom. Odgrywają bardzo ważną rolę, podobnie jak witaminy i składniki mineralne. Ponieważ nie są gromadzone w organizmie, należy regularnie spożywać pokarmy, które je zawierają. Zidentyfikowano ponad sto związków fitochemicznych, z których wiele wpływa na regulację i funkcjonowanie układu odpornościowego i hormonalnego. Należą tu, np.:

Bioflawonoidy – przeciwutleniacze, występujące zwłaszcza w owocach cytrusowych.
Lykopen – zawarty w pomidorach, silnie działający przeciwutleniacz, mający również właściwości przeciwnowotworowe.
Luteina – silnie działający antyutleniacz, obecny w wielu warzywach i owocach. Wykazuje odporność na wysoką temperaturę.
Genisteina (soja) – jest fitoestrogenem, zapobiega rozrostom nowotworów, np. w sutkach i prostacie.

Bardzo ważnym elementem zdrowego odżywiania są węglowodany: • Należy spożywać dziennie trzy lub więcej porcji produktów pełnoziarnistych, np. ryżu, prosa, żyta, owsa, pszenicy, komosy ryżowej (w postaci płatków, pieczywa, makaronów), lub roślin strączkowych. • Unikać wszelkich postaci cukru, w tym również w dodatkach, w produktach białych i oczyszczonych.

• Spożywać dziennie kilka porcji warzyw, np. brokuły, brukselka, szpinak, fasola – w postaci surowej lub lekko ugotowanych.

Niezwykle istotne jest spożywanie odpowiedniego rodzaju tłuszczu. Tłuszcze, tzw. niezbędne, obniżają ryzyko powstawania nowotworów, chorób serca, alergii, zapalenia stawów, egzemy, depresji, infekcji.

Rada:

○ Należy spożywać ziarna, orzechy i ryby zawierające tłuszcze nienasycone, które mają działanie lecznicze.

○ Należy unikać smażonych potraw i tłuszczów nasyconych i uwodornionych (margaryny).

Was this helpful?

0 / 0