Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Zielona herbata jest najstarszą herbatą świata, a według wielu także najzdrowszą. To tłumaczy, dlaczego jej spożycie w krajach zachodnich w ciągu dekady wzrosło wielokrotnie. Picie zielonej herbaty jest dla Chińczyków rytuałem, który sięga swoimi korzeniami w głąb ich samych i pozwala im na osiągnięcie harmonii i wyciszenia. Historia zielonej herbaty sięga do 2700 r. p.n.e. Legenda głosi, że jeden z cesarzy chińskich, odpoczywając pod krzewem herbacianym, zauważył, że kilka listków wpadło mu do miseczki z gorącą wodą. Gdy spróbował aromatycznego naporu, poczuł się nim oczarowany.
Zielona herbata a zdrowie
Herbata zielona w medycynie chińskiej ma swoje znaczące miejsce już od ponad tysiąca lat. Chińczycy używają jej do leczenia ospałości, zaburzeń trawiennych, bólów głowy, kłopotów ze wzrokiem (nieostre widzenie), zatruć alkoholowych i rozstroju żołądka. Składniki zielonej herbaty to m.in.: garbniki (polifenole) – nadają jej rześkość i cierpkość, kofeina (zwana teiną), mikroelementy (fluor, wapń, żelazo, potas, sód, cynk), witaminy(A, B1, B2, C, E, K) oraz olejki eteryczne.
Zielona herbata – właściwości
Działanie i właściwości ma bardzo szerokie. Ułatwia koncentrację, poprawia pamięć, rozjaśnia umysł (na skutek obecności kofeiny, zwanej teiną – pobudzające działanie herbaty (w porównaniu do kawy) przebiega wolniej i stateczniej, jest też dłuższe). Obniża ryzyko zawału serca i miażdżycy tętnic, zmniejsza ryzyko zakrzepów (ponieważ polifenole zawarte w herbacie osłabiają możliwość odkładania się cholesterolu).
Zielona herbata – zalety
Obniża ciśnienie krwi (przeciwdziała tworzeniu się złogów na ściankach naczyń krwionośnych). Służy w profilaktyce nowotworowej (niektóre z polifenoli zawartych w herbacie potrafią hamować oddziaływanie związków odpowiedzialnych za powstawanie zmian nowotworowych). Antyseptyczne działanie – garbniki zawarte w zielonej herbacie mogą zwalczać wirusy i bakterie – wspomaga więc leczenie chorób infekcyjnych (grypy, przeziębienia, biegunki, stanów zapalnych śluzówki jamy ustnej). Antyoksydacyjne, czyli opóźniające efekty starzenia (dzięki obecności antyutleniaczy).
Napar z zielonej herbaty sprzyja trawieniu i usuwa uczucie przepełnionego żołądka, na przykład po ciężkostrawnym posiłku (poprzez pobudzenie wydzielania soków żołądkowych). Wzmacnia zęby i chroni przed próchnicą, odświeża oddech (wysoka zawartość fluoru w zielonej herbacie oraz przeciwbakteryjne działanie polifenoli).
Jest wiele opinii na temat picia herbaty w ciąży. W Internecie aż huczy od tego jakie herbatki pić, a których lepiej nie pić. Najpopularniejsza zdaje się być teza, iż w piciu zielonej herbaty trzeba mieć umiar jak ze wszystkim. Mówi się, że dwie filiżanki to nic strasznego, ale więcej już może zaszkodzi rozwojowi płodu.
Was this helpful?
0 / 0