Ziemniaki pieczone w mundurkach

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Trudno sobie wyobrazić naszą kuchnię i w ogóle świat bez ziemniaków. Te cudowne warzywa nadają się do sporządzania setek, jeśli nie tysięcy dań i wybornie smakują pod każda postacią. W Polsce nie obejdzie się bez nich lub produktów „ziemniakopochodnych” żaden rodzinny obiad a mnogość przepisów z ich wykorzystaniem może przyprawić o zawrót głowy. Z ziemniaków, lub kartofli, względnie pyr powstają takie kulinarne cuda, jak kluski śląskie, kluski szare, włoskie kluseczki gnocchi, i nasze swojskie kopytka. Można by tak wymieniać w nieskończoność, ale szkoda na to czasu, ponieważ na swoją kolej do prezentacji czekają pieczone ziemniaczki.

Istnieje wiele technik ich przyrządzania. Jedni preferują pieczenie surowych ziemniaków, inni zaś optują za wcześniejszym ich obgotowaniem, by mieć pewność, że nie wyjdzie surowizna. Dylemat pojawia się również wtedy, gdy musimy zdecydować, czy pieczemy ziemniaki w łupinach, czy też bez, chociaż tak naprawdę co to za dylemat. Tak czy tak będzie dobrze. Można również wybierać malutkie ziemniaczki i piec je w całości z dodatkiem świeżych gałązek rozmaryny, tymianku lub majeranku, delikatnie skropionych oliwą. Na sama myśl o złotych, przypieczonych i bajecznie chrupiących kuleczkach cieknie ślinka. Jednak do rzeczy. Podajemy przepis na ziemniaki pieczone w mundurkach. Niech stanowi on bazę i inspirację do opracowywania i wypróbowywania własnych receptur.

Ziemniaki pieczone w mundurkach w piekarniku W tym celu przygotowujemy: – kilogram ziemniaków, – pół szklanki oliwy z oliwek, – kilka ząbków czosnku – po gałązce świeżego rozmarynu i tymianku.

Rozmaryn idealnie współgra ze smakiem kartofli i uszlachetnia je, oddając im swój cudowny aromat. Potrzebna nam będzie również sól ziołowa.

Podstawą jest bardzo dokładne wyszorowanie ziemniaków. Używamy do tego celu szczoteczki lub ostrej ściereczki kuchennej. Usuwamy ewentualnie oczka, aby nasze kartofle ładnie się prezentowały po upieczeniu. Opłukane i osączone ziemniaki układamy na blasze i skraplamy oliwą i obkładamy gałązkami ziół. Wkładamy do nagrzanego do około 200 stopni piekarnika i pieczemy mniej więcej 40 minut. Pod sam koniec na każdym ziemniaku umieszczamy odrobinę masła i rozgniecionego czosnku. Należy pamiętać, by w trakcie przygotowywania kilka razy obrócić ziemniaki, by równomiernie się zezłociły. Kiedy upewnimy się, ze są miękkie, możemy wyjąć je z pieca i podawać w salaterce. Nie zwlekamy, ponieważ najlepiej smakują gorące ziemniaki, po których rozkrojeniu w powietrze unosi się aromatyczna para. Smarujemy je masełkiem i solimy. Nie ma nic lepszego pod słońcem.

Ziemniaki pieczone w mundurkach można podawać z bardzo wieloma dodatkami. Smaczne są ziemniaki pieczone w mundurkach z serem. W wersji wielkopolskiej towarzyszą im twarożek z cebulką, szczypiorkiem i rzodkiewką oraz szklanka kefiru lub maślanki. Pyszne będą również z masłem lub sosem czosnkowym a także z zieloną sałatą z sosem vinaigrette lub sałatka grecką. Można je także podawać z salsą pomidorową, przyrządzoną ze świeżych pomidorów pokrojonych w drobną kostkę, podlanych odrobiną oliwy i doprawionych bazylią oraz solą ziołową.

Was this helpful?

0 / 0