Niekiedy dzieci nie są zbyt chętne do pomocy w kuchennych obowiązkach. Czas poświęcony na wspólne gotowanie czy późniejsze porządki wolą przeznaczyć na swoje ulubione rozrywki. Warto to zmienić, a z pomocą przychodzą kreatywne pomysły na przysmaki, które zaciekawią nasze pociechy i pokażą im, że wspólne spędzanie czasu w kuchni to prawdziwa frajda i duża wartość dla rodzinnych relacji.
Coraz dłuższe jesienne wieczory stawiają rodziców przed wyzwaniem – jak zorganizować dzieciakom wolny czas? Wielogodzinne przesiadywanie przed ekranem telewizora czy smartfonu to zdecydowanie nie najlepsze rozwiązanie. Dobrym sposobem na uchronienie dzieci przed domową nudą jest za to wspólne gotowanie. To idealne połączenie przyjemnego z pożytecznym, jednak musimy do tej kwestii podejść umiejętnie. Aby zachęcić dzieci do pomocy w kuchennych obowiązkach, najlepiej będzie zacząć od wspólnego przyrządzania atrakcyjnych smakołyków, które dodatkowo wzbogacimy dekoracjami. Zbliżające się Halloween to świetna okazja do przygotowania tematycznego deseru – polecamy dyniowe muffiny z pysznym kremem i, co szczególnie przypadnie do gustu najmłodszym, z własnoręcznie wykonanymi mini-dyniami.
Muffiny dyniowe na Halloween
Przygotowanie tego pysznego, jesiennego deseru sprawi wszystkim wiele radości i nie zajmie wiele czasu. Przepis jest prosty i niewymagający. Z kolei tworzenie dekoracji przy użyciu masy cukrowej to coś, przy czym możemy popuścić wodze fantazji. My sugerujemy ulepienie małych, „strasznych” dyń, aczkolwiek istnieje wiele innych jesiennych i Halloweenowych ozdób, które bez trudu uda wam się odwzorować. Śmiało, eksperymentujcie!
Składniki na muffiny:
- 2 szklanki mąki
- 4 duże jajka
- 200 g przecieru lub puree z dyni
- kostka roztopionego masła ekstra Łaciate
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 szklanka cukru białego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka startego imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu
- szczypta soli morskiej
Składniki do przygotowania dekoracji:
- kolorowa masa cukrowa (np. pomarańczowa i brązowa do stworzenia dyń)
- 250 g serka mascarpone Mlekpol
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki soku z pomarańczy
Przygotowanie:
Zaczynamy od roztopienia masła oraz ubicia jajek. Nastawiamy piekarnik na 200°C. Podczas gdy się on nagrzewa, wsypujemy do miski wszystkie suche składniki, dodajemy lekko ostudzone masło i ubite jajka. Całość dokładnie mieszamy na gładką masę, po czym dodajemy przecier/puree z dyni i ponownie delikatnie łączymy składniki. Tak przygotowane ciasto nakładamy do foremek na muffiny, wypełniając je do połowy pojemności. Następnie od razu wkładamy foremki do piekarnika. Muffiny powinny piec się przez 20 minut.
Was this helpful?
0 / 0