Zupa brokułowa

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Zupa brokułowa jest bardzo prosta w wykonaniu i przeznaczona głównie dla smakoszy brokuł bądź kalafiora. Jeśli jesteś smakoszem zup, to i zupę z brokuł możesz wykonać na wiele ciekawych sposobów i przygotować z ulubionymi dodatkami.

Jak przygotować zupę z brokułów?

Nie potrzeba tu żadnej filozofii, wystarczy przygotować bulion warzywny lub wcześniej przygotowany rosół. Dodać do niego świeże warzywa np. marchew, ziemniaczki, pietruszkę i brokuły. Zagotować. Można zabielić śmietaną. Odpowiednio doprawić i gotowe. Prosto i smacznie.

Zupa brokułowa z makaronem

Składniki:

– Litr bulionu warzywnego lub drobiowego, – Brokuł podzielony wcześniej na małe różyczki, – 2 łyżki śmietany 18%, – Około ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, – Sól, – Pieprz, – 4-5 łyżek startego żółtego sera pleśniowego np. rokpol, – 150g makaronu np. kolanka.

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy gotowy. Bulion warzywny gotujemy i gdy gotuje się już wrzucamy do niego brokuł. Gotujemy do momentu uzyskania zielonej konsystencji i miękkości kalafiora. Ważne by nie dopuścić do przegotowania bo i smak i kolor brokuł przepadnie. Połowę różyczek brokuł dzielimy na mniejsze kawałki i zostawiamy w zupie. Pozostałe zaś miksujemy i wrzucamy do zupy. Zupkę doprawiamy według uznania i zabielamy śmietaną. Do całości dodajemy makaron. Nalaną zupkę posypujemy serem, smacznego.

Zupa brokułowa – krem Zupa krem to smaczne i bardzo proste danie do wykonania. Nie zawsze jest podawana jako bulion z brokułami i dodatkami. Coraz częściej podawana w formie kremu.

Składniki:

– 1-2 różyczki z brokułów, – 3 łyżki jogurtu naturalnego, – kawałek sera żółtego, – 2 udka z kurczaka lub jedna pierś, – Litr wody, – Marchewka, – Korzeń pietruszki, – Natka pietruszki, – 2 ziemniaki większe, – 0,5 selera, – Kawałek pora, – 2szt ziela angielskiego, – Liść laurowy, – Sól, – Pieprz.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania wywaru według własnego uznania (mięsny lub warzywny). Do wywaru dodajemy wszystkie składniki poza solą i pieprzem, które dodamy na koniec. Warzywa powinny być uprzednio dokładnie umyte, obrane i pokrojone na większe kawałki. Podczas gotowania zupki zmniejszamy ogień by powoli tylko bulgotała. Po upływie 40 minut, wyławiamy wszystkie warzywa, poza mięsem i ziemniakami. Mięso jedynie obieramy od kości i ponownie dodajemy do zupki. Do wywaru dodajemy różyczki brokuł i gotujemy na ogniu kolejne 10 minut. Zostawiamy zupę do przestygnięcia, miksujemy wszystko do połączenia się składników. Zimną zupę podgrzewamy delikatnie na małym ogniu, po czym dodajemy kawałeczki ulubionego sera oraz 3 łyżki jogurtu naturalnego.

Zupa brokułowa dietetyczna

Składniki:

– 1 brokuł, – Duża cebula, – 2 ząbki czosnku, – 2 szklanki bulionu warzywnego, – 0,5 szklanki mleka 9najlepiej 0,5%), – 2 łyżki oliwy z oliwek, – Sól, – Pieprz czarny świeżo zmielony, – 2 łyżki soku z cytryny świeżo wyciśniętego.

Sposób przygotowania:

W niedużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podczas gdy będzie się powoli rozgrzewać oliwa, obieramy cebulę i siekamy drobno. Wyciskamy ząbki czosnku przez praskę. Do oliwy dodajemy cebulkę i czosnek i gotujemy około 6-7 minut na małym ogniu. Brokuł myjemy dokładnie i kroimy grubo łodygi oraz różyczki. Dodajemy do pozostałych składników w garnku i zalewamy bulionem warzywnym oraz mlekiem. Mieszamy dokładnie i doprowadzamy do wrzenia po czym pozostawiamy na małym ogniu na około 20-27 minut, do miękkości brokuł. Przy pomocy blendera miksujemy na gładka masę- krem. Podgrzewamy i dodajemy cytrynę. Zawsze podajemy na ciepło.

Zupa brokułowa Dukana

Składniki:

– ¾ brokuła lub cały jeśli nie jest wielki, – 100g serka wiejskiego, – 2 łyżki suszu warzywnego, – Kostka rosołowa, – 500ml wody, – Pieprz czarny najlepiej świeżo mielony, – Bazylia, – Oregano.

Sposób przygotowania:

Gotujemy wodę i wrzucamy do niej kostkę rosołową oraz susz warzywny. Brokuł myjemy dokładnie i dzielimy na małe różyczki. Różyczki brokuł dodajemy do gotującej się wody i gotujemy do momentu aż zmiękną. Warto przypilnować by się nie przegotowały. Pod koniec dodajemy serek wiejski i mieszając doprawiamy pieprzem, szczypta oregano oraz bazylii.

Zupa brokułowa – kalorie

Zupa z brokuł (100g) zawiera w swoim składzie około 27kcal, 4g węglowodanów, 1,6g białka, 0,5g tłuszczów, a więc jest zdrowa i nie tucząca.

Was this helpful?

0 / 0