Zupa fasolowa

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Zupa fasolowa ma wielu wielbicieli. Szczególnie dobrze smakuje na jesieni i w zimie, kiedy po powrocie do domu z pracy czy szkoły chcemy szybko się rozgrzać i przy okazji zjeść coś pożywnego. Zupa fasolowa, z odpowiednimi dodatkami, może z powodzeniem zastąpić cały obiad. Fasola jest dostępna cały rok, a jeśli nie przepadamy za namaczaniem o obgotowywaniem fasoli, możemy użyć tej z puszki – jest równie smaczna i nie wymaga tak pracochłonnej obróbki. Gotową zupę można podawać w tradycyjnej postaci lub zmiksować na krem. Warto także spróbować zupy fasolowej z dodatkiem piwa i grzankami czosnkowymi.

Zupa fasolowa – przepis

Do przygotowania podstawowej wersji zupy fasolowej będziemy potrzebować takich składników, jak:

– 20 – 30dag fasoli (najlepiej „Jaś”) – niewielki pęczek włoszczyzny, – wędzona kość lub kawałek wędzonego boczku (może być sama skóra – chodzi o nadanie specyficznego aromatu), – 2 litry wody, – 1 średniej wielkości cebula, – 2 łyżki masła, – 2 dag mąki pszennej,

– majeranek, sól i świeżo zmielony pierz do smaku.

Przygotowania należy zacząć już poprzedniego dnia. Fasolę należy bowiem namoczyć w przegotowanej wodzie przez kilkanaście godzin. Jeśli używamy fasoli z puszki, oczywiście nie będzie to konieczne. Namoczoną fasolę gotujemy w tej samej wodzie do miękkości i osolić. W osobnym garnku przygotować wywar z włoszczyzny i boczku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Fasolę trzeba W rondelku rozgrzewamy masło, na którym zrumieniamy drobno posiekaną cebulkę. Dodajemy mąkę i robimy ciemną zasmażkę. Rozprowadzamy zimną wodą, aby uzyskać rzadką masę. Następnie łączymy z zupą i jeszcze raz mieszamy. Zagotowujemy, dodając majeranek (rozcieramy go w dłoniach przed dodaniem, dzięki temu jest bardziej aromatyczny), sól i pieprz. Można również użyć czosnku, jeśli lubimy jego ostry, intensywny smak i aromat. Boczek, którego używaliśmy do ugotowania wywaru, możemy teraz pokroić w drobną kostkę i wrzucić do naszej „fasolówki”. Odpowiednimi dodatkami do zupy będą grzanki z pieczywa tostowego, kluseczki kładzione lub pęczak ugotowany na sypko. Fasoli nie trzeba koniecznie przecierać przez sito. Uzyskamy wtedy zupę w tradycyjnej formie, z kawałkami warzyw. W takim wypadku należy jednak dodać do wywaru marchew, pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki.

To danie jest idealne na jesienne i zimowe wieczory. Powinniśmy się powstrzymać przed podawaniem go gościom z uwagi na wzdymające właściwości fasoli, jednak w bardziej wykwintnej wersji, z dodatkiem białego wina, koziego sera oraz podpieczonej bagietki, z pewnością będzie odpowiednim daniem na rodzinne uroczystości i spotkania w gronie przyjaciół i znajomych. Można znaleźć mnóstwo przepisów na różne wersje zupy fasolowej z wielu krajów świata (np. meksykańska zupa fasolowa smakuje zupełnie inaczej), więc można śmiało eksperymentować. Pyszna jest również zupa fasolowa z makaronem, zupa fasolowa z ziemniakami, zupa fasolowa wegetariańska, zupa fasolowa na żeberkach, wojskowa zupa fasolowa. W poszukiwaniu idealnego smaku nie można spocząć na laurach. Pamiętajmy, że przyrządzając posiłki w domu nie tylko przysłużymy się naszemu zdrowiu, ale też nabywamy odpowiednie nawyki żywieniowe.

Was this helpful?

0 / 0