Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Zupa jarzynowa to podstawa polskiej kuchni. Pod tą nazwą kryje się tak naprawdę bardzo wiele rodzajów zupy, ponieważ mamy pełną dowolność w doborze składników. Możemy używać jarzyn mrożonych i świeżych, sezonowych oraz przetworzonych. Zupę można podawać z całymi jarzynami lub w postaci kremu z grzankami i innymi dodatkami. Do jej przygotowania równie dobrze nadają się kości drobiowe oraz bulion warzywny lub drobiowy. Ilu kucharzy, tyle wersji, więc podajemy najbardziej podstawową odmianę tej potrawy.
Zupa jarzynowa z ziemniakami
Do przygotowania zupy jarzynowej będziemy potrzebować:
– marchwi, – selera, – pietruszki, – zielonego groszku, – kalafiora, – ziemniaków, – świeżego lubczyku, – korpusu drobiowego, – uniwersalnej przyprawy warzywnej,
– soli i pieprzu.
Opcjonalnie w zupie mogą pojawić się także brukselka lub drobno posiekana kapusta włoska, świeże pomidory i papryka. Wszystko zależy od naszych upodobań i preferencji. Idealnym rozwiązaniem byłoby, jeśli mielibyśmy do dyspozycji własny ogródek warzywny. Takie jarzyny, hodowane bez użycia sztucznych nawozów oraz środków ochrony roślin mają najlepszy smak i niepowtarzalny kolor. Niestety nie każdy ma to szczęście i ma dom z ogródkiem, zatem warto korzystać z sezonowych warzyw i owoców. Wystrzegajmy się produktów supermarketowych, gdyż najczęściej wcale nie posiadają smaku a przygotowane z nich potrawy na pewno nie rozpieszczą naszych podniebień.
Do przygotowanego wcześniej dużego garnka wlewamy wodę (mniej więcej 2/3 objętości) i wkładamy korpus. Gotujemy wywar z dodatkiem całej marchwi, pietruszki i selera oraz przyprawy jarzynowej (może być również kostka rosołowa). Zbieramy powstałe szumowiny i gdy bulion będzie już esencjonalny, wyjmujemy korpus i warzywa, które po przestudzeniu kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy z powrotem do garnka. Następnie wrzucamy groszek, podzielonego na drobne różyczki kalafiora, pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy sola i pieprzem. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania wrzucamy jeszcze kilka listków lubczyku, które nadadzą zupie wspaniały aromat. Podajemy w głębokich talerzach. Można zabielić ją jeszcze lekko śmietanką lub podać ją osobno, aby każdy mógł doprawić danie wedle własnego uznania.
Zupa jarzynowa, parafrazując słowa znanej piosenki, jest dobra na wszystko. Smakuje w lecie i zimie. Aby była bardziej pożywna, można do niej dodać przesmażonego wędzonego boczku lub podprawić zasmażką. Można także podawać ją w postaci gładkiego kremu, z kostkami sera feta i grzaneczkami czosnkowymi lub ziołowymi. Aby uzyskać efekt jednorodnego smaku, możemy użyć do przyrządzania zup jeden rodzaj warzywa, np. dynię, która idealnie nadaje się na kremy. Wystarczy ją rozgotować, doprawić czosnkiem i słodką śmietanką oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem i podać z groszkiem ptysiowym i podpiekanym kozim serem. Możemy również spróbować jak posmakuje nam zupa jarzynowa z makaronem, zupa jarzynowa z mrożonki, zupa jarzynowa z ryżem, zabielana, z mięsem, bez mięsa. Możliwości jest mnóstwo a jedyne ograniczenie stanowi nasza własna wyobraźnia. Bez zupy tradycyjny polski obiad raczej nie może się obejść. Zawsze warto gotować samodzielnie w domu, ponieważ w ten sposób jemy zdrowiej i lepiej. Poza tym gotowanie to czysta przyjemność.
Was this helpful?
0 / 0