Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Gdy nadchodzi wiosna, mamy ogromną ochotę na dania lekkie, najlepiej przygotowane z dostępnych już na rynki warzyw. Zupa kalafiorowa jest jedna z najprostszych ale i najsmaczniejszych zup. Gości często na polskich stołach i to niezależnie od pory roku, ponieważ również dobrze można ja ugotować wykorzystując mrożone kalafiory, które są równie smaczne, co świeże. Można też pokusić się zupę kalafiorową krem. Wystarczy po jej ugotowaniu dokładnie zmiksować składniki za pomocą blendera. Trzeba jednak pamiętać, by zmienić nieco proporcje i do stosunkowo niewielkiej ilości wody dodać sporo warzyw.
Zupa kalafiorowa z koperkiem
Aby powstała pyszna, lekka zupa kalafiorowa, niezbędne są:
– świeży lub mrożony kalafior – około pół kilograma, – marchew, – pietruszka, – seler, – świeży koper, – ewentualnie zielony groszek (wystarczy pół puszki), – woda, – przyprawa jarzynowa do zup, – śmietana,
– sól i pieprz.
Możemy teraz przystąpić do gotowania. Na początku dokładnie myjemy kalafiora, dzielimy go na różyczki i odcinamy twarde części. Następnie obieramy marchew, pietruszkę oraz seler i kroimy w cienkie słupki (tzw. julieny). Warzywa wsypujemy do zimnej wody i gotujemy z dodatkiem przyprawy jarzynowej, soli i pieprzu. Dla zaostrzenia smaku można dodać kilka ziaren ziela angielskiego, jednak należy pamiętać, by po ugotowaniu usunąć je z zupy. Gotujemy, aż warzywa zmiękną, jednak ważne jest, by kalafior nie rozpadł się całkowicie. Pod sam koniec gotowania dodajemy także grosze z puszki. W lekko przestudzonej zupie rozprowadzamy śmietanę. Rozlewamy do kokilek lub głębokich talerzy i posypujemy świeżym, posiekanym koperkiem. Prosty i niepowtarzalny smak tej zupy sprawia, że smakuje ona niemal wszystkim. Jeśli decydujemy się na przygotowanie kremowej zupy kalafiorowej, możemy przygotować do niej grzanki czosnkowe. Ta propozycja jest bardziej odpowiednia na jesienno-zimowe obiady, gdyż jest bardziej treściwa. Zupa kalafiorowa z grzankami to naprawdę świetne danie. Do kremu kalafiorowego doskonale pasuje także starty żółty ser o intensywnym, słodkawo-ostrym smaku. Wystarczy posypać nimi zupę lub umieścić niewielkie porcje na dnie talerza. Doskonałe jest to, że do pisywanego dania można dodać niemal wszystkie rodzaje warzyw a i tak zawsze będzie smakować wybornie. Można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa i skomponować własną, niepowtarzalną zupę. W przypadku kremu, niech jednym z tych dodatków będzie kukurydza konserwowa lub białe szparagi.
Zupa kalafiorowa z makaronem to propozycja raczej na codzienne, rodzinne obiady, niż eleganckie przyjęcia. Intensywny zapach kalafiorów nie każdemu odpowiada, więc trzeba być ostrożnym. Jeśli chcemy ją podać gościom, lepiej zmiksujmy ją na kremową masę i dodajmy wspominanych szparagów, które nadadzą jej bardziej wyrafinowany, delikatny smak. Doskonale będą także pasowały płatki startego parmezanu oraz grzanki ziołowe. Ci, których smak kalafiora nie przekonuje, mogą przyrządzić w podobny sposób zupę brokułowi. Ma ona bardziej delikatny, subtelny smak i jest także zdrowa, gdyż brokuły są bogate w wiele witamin i składników odżywczych.
Was this helpful?
0 / 0