Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Zupa pieczarkowa jest jedną z najbardziej klasycznych propozycji obiadowych. Pieczarki są dostępne w sklepach przez cały rok, więc można gotować tę zupę zarówno wiosną, jak i latem, zima czy jesienią. Jest łatwa w przygotowaniu i smakuje wszystkim, bez względu na wiek. Oczywiście nie należy jej podawać bardzo małym dzieciom, którym grzyby mogą zaszkodzić. Dodatkową zaletą zupy pieczarkowej jest to, że można ją podać zarówno na zwykły obiad, jak i wytworne przyjęcie. W tym drugim wypadku należy jedynie dodać kilka delikatesowych składników, by danie zyskało odświętny, wyborny charakter.
Zupa pieczarkowa – przepis
Do przygotowania zupy pieczarkowej potrzebne nam będą:
– trzydzieści do czterdziestu dag pieczarek, – jeden ziemniak, – jedna marchew, – kawałek selera i pietruszki, – śmietana do zup i sosów, – sól, pieprz, – przyprawa warzywna do smaku,
– dwa do trzech litrów wody.
Zamiast ziemniaków można użyć drobnego makaronu typu krajanka, wszystko zależy od tego, co wolimy jako dodatek. Gdy wszystkie składniki już mamy, możemy zacząć przygotowywać naszą zupę. Obieramy ziemniaka, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Podobnie postępujemy z pietruszka oraz selerem. Marchew oskrobujemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy warzywa do wody i gotujemy. W tzw. międzyczasie obieramy pieczarki, usuwamy nóżki i pozostawiamy jedynie kapelusze, które kroimy w cienkie plasterki. Aby zupa miała bardziej intensywny smak i aromat, możemy dodać również suszone prawdziwki lub podgrzybki. Trzeba tylko pamiętać, by je wcześniej namoczyć. Gdy warzywa są już na wpół miękkie, dorzucamy do garnka grzyby. Gotujemy, aż wszystkie składniki zmiękną. Jeśli wybraliśmy wersję z makaronem, koniecznie gotujmy go osobno, ponieważ zupa jest wtedy bardziej klarowna i smaczniejsza. Wyłączamy ogień w kuchence i rozprowadzamy w zupie śmietanę.
Aby się nie zwarzyła, warto wymieszać ją najpierw w osobnym naczyniu z chochelką gorącej zupy. Rozlewamy naszą pieczarkową do kokilek lub głębokich talerzy i dekorujemy świeżą natka lub koprem. Jeśli chcemy, możemy użyć malutkich pieczarek, których nie pokroimy w plastry, lecz podsmażymy w całości na maśle na złoty kolor, zanim wrzucimy je do zupy. Aromat będzie wtedy bardziej intensywny a zupa zyska na walorach estetycznych.
Aby uczynić zupę bardziej wykwintną, możemy dodać do niej wiórki parmezanu, jednak czynimy to na chwilę przed podaniem, by się nie rozpłynął. Ten przepyszny ser o ostrym, słodkawo-słonym smaku i wyjątkowym aromacie podbije zapach grzybów. Doskonałym pomysłem jest również dolanie odrobiny białego, wytrawnego wina podczas gotowania. Jako dodatek, możemy przygotować grzanki z masłem szałwiowym. Wystarczy świeżą bagietkę pokroić w poprzek, w średniej grubości kromki, posmarować z obu stron z masłem połączonym z podsmażoną i pokruszoną szałwią oraz odrobiną soli i zapiec w piekarniku na złoty kolor. Godne polecenia są także: zupa pieczarkowa z makaronem, zupa pieczarkowa krem, zupa pieczarkowa z serkiem topionym, zupa pieczarkowa z pulpetami, zupa pieczarkowa wegetariańska, zupa pieczarkowa na rosole, zupa pieczarkowa na żeberkach. To wszystko naprawdę nie zajmuje zbyt wiele czasu, za to efekt jest powalający. Warto robić sobie takie małe, codzienne przyjemności.
Was this helpful?
1 / 0