Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Zupa pomidorowa to jedno z bardziej popularnych dań obiadowych. Często jest ona też serwowana w menu wystawnych restauracji. Wtedy też mamy niepowtarzalną okazję do zasmakowania w zupie pomidorowej, jakiej dotąd nie znaliśmy.
Zupa pomidorowa to danie na bazie rosołu lub bulionu z warzyw. Podstawowy składnik, który nadaje smak to świeże pomidory lub koncentrat pomidorowy. Zupę zazwyczaj podaje się z makaronem lub ryżem, może być to również tzw. zacierka i lane kluski. Często do poprawy smaku zupy stosuje się zioła, np. bazylię lub natkę pietruszki oraz zabiela śmietaną. Zupa pomidorowa może być również przyprawiona np. imbirem, który nadaje charakterystycznego posmaku. Na sam koniec można również dodać nieco cukru oraz szczyptę cynamonu.
Zupa pomidorowa – przepis
Typowy przepis na zupę pomidorową jest bardzo krótki i łatwy do wykonania przez każdego, nawet osobę z niewielkimi umiejętnościami kulinarnymi. W tym celu należy przygotować dwa garnki. W pierwszym garnku należy ugotować makaron. W tym samym czasie do drugiego garnka wlać wodę, wrzucić do niej kostkę bulionową warzywną i ok. 1 łyżki przyprawy jarzynki… Czekać aż woda się zagotuje wrzucić koncentrat pomidorowy, cukier, następnie sprawdzić czy potrzeba jeszcze cukru. W szklance wymieszać łyżkę mąki z zimną wodą (1/4 szklanki) i wlać do zupy. Czekać aż zacznie gęstnieć i odstawić z gazu. W małym garnuszku rozgrzać masło aż nabierze lekko brązowego koloru i wlać do zupy. Wymieszać, dodać posiekaną pietruszkę i to wszystko! Mogę zapewnić, że zapach zupy z odrobiną masła cię zadziwi.
PROSTE – PRAWDA?
Sam się przekonaj o tym już dziś! POLECAM… moja najlepsza zupa, jadam ją bardzo często.
Zupa pomidorowa z ryżem
Zupę pomidorową z ryżem przygotowujemy w bardzo podobny sposób. Kilka uwag do wcześniej podanego przepisu. Po pierwsze ryż wsypujemy do zupy zależnie od gatunku, na tyle przed końcem gotowania, ile podaje jego instrukcja. Przyprawiamy do smaku.
Dobrym dodatkiem do takiej zupy jest pieczywo z masłem czosnkowym. Jak je przygotować? Parę minut przed podaniem rozgrzać piekarnik. Przeciśnięty ząbek czosnku ucieramy z niewielką ilością masła i smarujemy pieczywo. Wkładamy je na górną półkę aż się zrumienią, wtedy układamy na nim żółty ser i jeszcze chwilę opiekamy. Podajemy razem z zupą. Szybkie i pysze danie!
Zupa pomidorowa z makaronem
Zupa pomidorowa z makaronem to moje ulubione rozwiązanie. Po pierwsze wierzchy pomidorów kroimy na krzyż. Wkładamy je do wrzątku, potem do zimnej wody, obieramy ze skórki. wyjmujemy nasiona i pomidory grubo siekamy. Rozgrzewamy oliwę w dużym garnku, dodajemy cebulę, czosnek i czerwoną paprykę i smażymy mieszając 10 minut. Dodajemy pomidory i dalej smażymy 10 minut. Po drugie dodajemy wywar, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz do smaku. Przykrywamy i gotujemy 15 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy bazylię. Całość miksujemy, następnie ponownie podgrzewamy. No i najważniejsze kiedy zupa będzie gotowa, wsypujemy makaron do dużego garnka z wrzącą wodą, należy zwrócić uwagę na ilość makaronu, ponieważ początkujące osoby mają z tym problem, dalej gotujemy aż będzie al dente, odcedzamy, dodajemy do zupy i podgrzewamy, dekorujemy listkami bazylii, można również przyprawić imbirem lub curry. Smacznego 🙂
Was this helpful?
0 / 0