Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Zupa z dyni może występować w różnej postaci. Trudno też wskazać jej pochodzenie, gdyż każdy kraj podaje ją w inny sposób. Zupa zazwyczaj występuje w postaci kremu. Ogólnie uznaje się, że zupa z dyni w jednej porcji liczy około 170 kalorii.
Zupa z dyni – przepisy
Zupa z dyni – krem
Idealna na zimne wieczory. Czas jej przygotowania to około 40 minut.
Składniki:
– 1kg dyni, – 3 łyżki masła, – cebula, – ząbek czosnku, – 3/5 szklanki wywaru z warzyw, – 0,5 łyżeczki zmielonego imbiru, – 1,25 szklanki mleka – 6 łyżek śmietany – szczypiorek, – sól, – pieprz.
Sposób przygotowania zupy – krem z dyni
Wstępnie przygotowujemy wywar z warzyw z użyciem kostki warzywnej. Do wysokiego garnka wrzucamy 3 łyżki masła i doprowadzamy do ich rozpuszczenia. Dodajemy drobno skrojoną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku i smażymy na małym ogniu do czasu aż wszystkie składniki zmiękną. Obieramy dynię ze skorki i pozbywamy się z jej wnętrza pestek. Kroimy dynię na małe kosteczki. Kostki dyni wrzucamy do pozostałych składników w garnuszku i mieszamy, gotując na małym ogniu około 3 minut. Do powstałej mieszanki dodajemy wywar warzywny i gotujemy całość na średnim ogniu doprowadzając do wrzenia. Dodajemy łyżeczkę, świeżo zmielonego imbiru. Doprawiamy według smaku solą i pieprzem. Pod przykryciem gotujemy około 20 minut (do zmięknięcia dyni). Zupę lekko przestudzamy i miksujemy mikserem na jednolitą masę. Całość stawiamy na ogniu z dodatkiem mleka i lekko podgrzewamy. Doprawiamy śmietaną.
Zupę przed podaniem doprawiamy szczypiorkiem.
Zupa z dyni na słodko Jeśli nie masz czasu na prawdziwą zupę z dyni, możesz przyrządzić tę, równie smaczną i o wiele szybsza w wykonaniu.
Potrzebne składniki:
– 2 kostki bulionu cielęcego np. Winiary, – 1 kg miąższu z dyni, – 100ml śmietany 30%, – Cukier, – Sól – Gałka muszkatołowa, – Pieprz, – 50g pestek z dyni.
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy 750 ml wody i wrzucamy bulion. Dynię kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu. Całość gotujemy około 20 minut, do momentu zmięknięcia dyni. Delikatnie przestudzamy i miksujemy całość. Do powstałej konsystencji dodajemy śmietanę i doprawiamy całość do smaku. Pestki dyni prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi zupę podawaną do stołu. Smacznego!
Was this helpful?
0 / 0